Econoom Sander Tordoir over de Trump-tarieven: “Xi Jinping zal zich in de handen wrijven om dit geschenk”

Opinion piece (De Standaard)
04 April 2025

Na Vietnam en Mexico zijn de VS het grootste slachtoffer van de handelstarieven van Donald Trump, zegt econoom Sander Tordoir. Voor Europa is hij licht positief. “Als de EU haar industrie door deze moeilijke periode kan loodsen, komen we er geopolitiek sterker uit.”

Het “krankzinnige” rekensommetje waarmee de regering-Trump voor elk land een wederkerige importheffing vastlegde, vat het helemaal: hier schuilt geen economische logica achter. Het is een “willekeurige strafmaatregel om elk land te treffen dat om onduidelijke redenen de Amerikaanse president voor het hoofd stoot”.

Dat zegt Sander Tordoir, hoofdeconoom bij de pro-Europese denktank Centre for European Reform. Net als velen keek hij woensdagavond met stijgende verbazing naar de toespraak van Donald Trump. Dat er handelstarieven aankwamen, was te verwachten. Toen Trump een globaal tarief van 10% aankondigde, ging er zelfs een lichte opluchting door de markten. Maar toen volgde de lijst met hogere tarieven die de belangrijkste handelspartners van de VS treffen: 20% op import uit Europa, 24% voor Japan en gecumuleerd zelfs 54% voor China. “Dat is erger dan gevreesd. 20%, 30% of zelfs meer dan 40%, dat zijn tarieven die forse schade toebrengen aan de export uit bepaalde landen. Met die tarieven is uitvoer uit bepaalde landen, zeker in Zuidoost-Azië, zelfs economisch niet meer haalbaar. Maar ook Europa krijgt een stevige klap.”

Trump wijst er altijd op dat de EU een importtaks van 10 procent heft op Amerikaanse auto’s en de VS slechts 2,5 procent op Europese. Heeft hij daar een punt?

“Ten eerste klopt dat niet helemaal. De EU heeft veel vrijhandelsovereenkomsten met verschillende landen, waarvoor de importtarieven op auto’s naar nul gaan. Maar tussen de VS en EU is er niet zo’n vrijhandelsverdrag. Dan val je terug op de basistarieven, en die zijn in de VS inderdaad lager op auto’s dan in Europa. Dat is trouwens het gevolg van het feit dat de VS zo weinig vrijhandelsakkoorden hebben: willen ze voldoende betaalbare personenwagen op de markt brengen, dan moeten ze een laag tarief hanteren.”

“Omgekeerd heft de VS trouwens hogere importheffingen op SUV’s en trucks. Dat is ook de reden waarom veel Europese autobedrijven hun SUV’s en trucks in de VS produceren, en personenwagens exporteren. Maar die tarieven op auto’s zijn vooral een drogreden om wereldwijd importtarieven op te leggen, volgens een reeks willekeurige criteria die zelfs belasting toegevoegde waarde (btw) of milieunormen als handelsbelemmeringen beschouwen.”

Waarom zijn dat geen belemmeringen?

“Omdat de btw of eisen rond pakweg voedselveiligheid of milieu voor alle bedrijven gelden, of ze nu importeren of lokaal produceren. Dat is een gelijk speelveld.”

Trump wil het Amerikaanse handelstekort en het begrotingstekort reduceren.

“Dat zijn reële problemen, maar beide zijn het gevolg van het feit dat de VS hun consumptie doping toedienen met schulden. Die situatie los je niet op door met elk individueel land naar een neutrale handelsbalans te streven. Zo werkt wereldhandel niet. Zwitserland heeft misschien een handelsoverschot ten opzichte van de VS, omdat het veel naar Amerika exporteert. Maar tegelijk heeft het een handelstekort met Duitsland, omdat het daar meer onderdelen voor die exportgoederen koopt. Dat hangt allemaal samen.”

“De redenering achter Trumps plan is dus economische nonsens. Als de VS in elke bilaterale relatie naar een neutrale handelsbalans streven, worden ze een autarkisch land, een economie die zelfs weer haar eigen T-shirts moet gaan produceren. Dat schakelt alle concurrentie uit en doodt innovatie en productiviteit.”

Geopolitiek is zo’n beleid toch onbegrijpelijk. De VS stoten hun trouwste bondgenoten af.

“Zelfs Israël deelt in de klappen, het moet 17% heffing betalen. In dat opzicht is de chaos dus wel gelijk verdeeld. Of je nu een trouwe bondgenoot bent, of een ontwikkelingsland dat juist meer met de VS wil samenwerken, iedereen hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd.”