Beware of the Sweden Democrats (in Hebrew)
לאחר הבחירות הכלליות בשבדיה, הוקמה שם ממשלת שמאל חדשה, בראשות המפלגה הסוציאל־דמוקרטית. והנה, לא עבר שבוע מאז השבעתה וכבר מסתמן, באופן לא מפתיע, כי הממשלה החדשה (שאחד מחבריה השתתף במשט המרמרה) מתכוונת לנקוט קו נוקשה יותר כלפי ישראל.
תוצאות הבחירות בשבדיה אמנם סימנו את חזרתם של הסוציאל־דמוקרטים לשלטון, אבל יש בהן גם ביטוי לתופעה אשר כמעט ולא פסחה על שום מדינה באירופה — עלייתן של מפלגות הימין הקיצוני הפופוליסטיות. כך, מפלגת השבדים הדמוקרטים הכפילה את כוחה והפכה למפלגה השלישית בגודלה במדינה.
בדומה למפלגות דומות ברחבי היבשת, מפלגת השבדים הדמוקרטים אימצה את נושא ההגירה והובילה את הפוליטיזציה שלו. מנהיגי המפלגה מתבטאים בחריפות נגד המהגרים ונגד האיסלאם, ומדגישים את הסכנות הטמונות בגורמים אלו לערכים השבדיים המסורתיים. אסטרטגיה זו השתלמה לדעת רבים, והמפלגה הצליחה למשוך מצביעים רבים, החוששים מההגירה הגוברת ואינם מרוצים מן החברה הרב־תרבותית המורכבת שנוצרה בארצם.
כיום המפלגה שונה במובנים רבים מהתנועות הקיצוניות שמהן היא התפתחה במקור — תנועות גזעניות ניאו־פשיסטיות. היא עברה בעשור האחרון תהליך של מודרניזציה והתמתנות, במהלכו סולקו גורמים קיצוניים, ומדיניותה רוככה. יחד עם זאת, היא עדיין סובלת מבעיה תדמיתית קשה והמפלגות האחרות מסרבות לשתף עמה פעולה.
בשנים האחרונות אימצו השבדים הדמוקרטים טון פרו־ישראלי מובהק: מנהיגי המפלגה (אחד מהם יהודי) ביקרו בישראל, כולל בשטחי יהודה ושומרון, ונציגיה השתתפו בהפגנות תמיכה בישראל שנערכו בשבדיה.
ישראלים רבים חשים, במיוחד בימים אלה, שלשבדים "מגיע" להרגיש את נחת זרועם של המוסלמים, והשבדים הדמוקרטים עשויים להסתמן כבעלי ברית אפשריים. אולם עלינו להיות זהירים מאוד בגישתנו לידידינו לכאורה, השבדים הדמוקרטים. על אף שהמפלגה מתבטאת רבות בעד ישראל והקהילה היהודית, מעת לעת נציג זה או אחר שלה מגיע לכותרות העיתונים בשל ביטוי שנוי במחלוקת ביחס ליהודים או לציונות. המפלגה באופן ברור עדיין ממשיכה להילחם בשדי העבר הגזעניים.
אך חשוב מכך, למפלגה יחסים מורכבים עם הקהילה היהודית המקומית: השבדים הדמוקרטים מנסים למצב את עצמם כמפלגה היחידה המגינה על האינטרסים של היהודים המקומיים. העיר מאלמה, שבה המיעוט המוסלמי הפך את חיי היהודים לבלתי נסבלים, מספקת חומר רב למפלגה לצורך פוליטיזציה והפחדה בנושא ההגירה. יחד עם זאת, רבים בקהילה היהודית השבדית מתנערים מהמפלגה. הקהילה היהודית המקומית בכללותה היא בעלת מסורת ליברלית ארוכת שנים, ואינה מעוניינת להיקשר למפלגה מוקצית זו.
למרבה ההפתעה, בעוד המפלגה מנסה להציג את עצמה כמגינה על היהודים, אותם חברי מפלגה אשר התבטאו בעד ישראל מקדמים בשנים האחרונות במקביל חוקים אשר עשויים לפגוע באופן ישיר במרקם החיים היהודי המסורתי במדינה. הרצון לאסור על ברית מילה בשבדיה הוא רק דוגמה אחת לכך.
התנהלותם של השבדים הדמוקרטים מרמזת, כי מאחורי הצהרות האהדה כלפי ישראל והיהודים ייתכן שמסתתרים מניעים נוספים מלבד הזדהות אידיאולוגית עם המאבק של ישראל. נראה כי על ידי התמיכה בישראל מקווים חלק ממנהיגי המפלגה לנער מעליהם סוף סוף את התדמית הקיצונית שדבקה בהם. על בסיס המשוואה הזאת, אם המפלגה תתמוך בישראל וביהודים השבדים — אי אפשר יהיה להאשימה באנטישמיות ובקשרים עם הימין הקיצוני הפשיסטי שממנו צמחה. ישראל והיהודים משמשים, אם כן, כלי פוליטי המיועד לסייע למפלגה להתנער מצל העבר.
המורכבות ביחסים שבין המפלגה לבין ישראל והיהודים, והמדיניות הדואלית בה היא נוהגת לעתים, מחייבות אותנו לנהוג כלפיה בחשדנות רבה, חרף הפיתוי העז להתמסר לקול הפרו־ישראלי שנשמע בשבדיה הקרירה בימים אלו.
Yehuda Ben-Hur Levy is a Clara Marina O'Donnell fellow at the Centre for European Reform.