EU-kilde efter dansk nej
Den danske folkeafstemning er »den dårligst timede folkeafstemning i folkeafstemningernes historie«. Det siger Camino Mortera-Martinez, der er advokat og ekspert i EU’s retspolitiske samarbejde ved tænketanken Centre for European Reform i Bruxelles.
Den dårlige timing skyldes, at hele retssamarbejdet i EU på rekordtid er gået fra at være et fredeligt område, hvor man kunne have forventet et klart ja, til at være et område fuld af konflikt, hvor man nærmest ikke kan andet end at stemme nej, påpeger eksperten.
»Det var det mindst sexede politikområde i verden – og lige pludselig taler alle om det i en dårlig sammenhæng, fordi der er problemer med alt fra flypassagerregister til Schengen-samarbejdet«, siger Camino Mortera-Martinez og uddyber:
»Samtidig viste terrorangrebene i Paris os alle, hvor ineffektivt politisamarbejdet faktisk virker. Det er, som om der blev skabt den perfekte storm omkring den danske folkeafstemning«.
Set i det lys er de danske vælgeres nej ikke overraskende, mener eksperten.
»Hvis det var mig, der var almindelig vælger og skulle stemme nu, ville heller ikke selv have stemt ja, som det ser ud nu. Man beder jo basalt set folk om at svare på spørgsmålet: Vil du være en del af det her kaos?«, siger Camino Mortera-Martinez og fortsætter:
»Men som fagperson vil jeg sige, at man må være i kernen af EU. Vi har brug for mere samarbejde og ikke mindre for at løse de problemer, som Europa står med lige nu«.
Camino Mortera-Martinez tror godt, at Danmark kan få en parallelaftale om politisamarbejdet Europol i lighed med Norge, sådan som blandt andre Dansk Folkeparti ellers har ført valgkamp på. Men hun tror ikke på, at danskerne i virkeligheden ønsker sig den situation:
»Den norske model betyder, at man melder sig ud af det, man ikke kan lide, men laver aftaler om det, man synes, man synes er vigtigt. Men et land som Norge må så også bare implementere beslutninger om Europol, som de andre lande har truffet – dem får man ingen indflydelse på, når man ikke er medlem. Og når man som Danmark er medlem af EU, er det en bizar situation, at man ikke bestemmer over de ting, man gerne vil være med i.