Den store hammer
Ian Bond, udenrigspolitisk direktør i London-tænketanken Center for European Reform, tvivler på det.
»Spørgsmålet er, om Putin overhovedet er modtagelig for pres. Alle informationer, der siver ud fra Kreml, tyder på, at han kun tager imod råd fra en meget snæver kreds. Og de er ikke økonomer, men nationalistiske hardlinere, der mener, at Vesten er en evig trussel mod Rusland.« Som tingene er nu, ser Bond ingen større tegn på splittelse i Putins magtbase. »Vi har set et par af oligarkerne, Mikhail Fridman og Oleg Deripaska, der tidligere var anset for at være meget tæt på Putin, udtale sig forsigtigt kritisk og opfordre til fred. Problemet er bare, at oligarkerne ikke er en del af Putins inderkreds længere.
« Men sanktionerne er stadig vigtige, både her og nu og på længere sigt, mener Bond. »De berøver Putins krigsmaskine de ressourcer, den har brug for, så den kan blive ved at føre krig.
« Også Ian Bond mener, at sanktionerne vil have en markant og meget langsigtet effekt på Ruslands økonomi, hvilket vil komme Vesten til gode i den nye kolde krig, vi formentlig står over for.
»Vi ser nu vestlige investorer i Rusland enten prøve at sælge, hvad de har, eller helt forlade deres investeringer. Når investorer som BP, Shell og ExxonMobil trækker sig ud af deres investeringer i Rusland, har det en langsigtet effekt, for disse selskaber bringer ikke bare kapital, men også teknisk ekspertise til den russiske olieindustri. Det vil påvirke Ruslands økonomiske fremtidsudsigter i mange år frem.